Laserscanning
Bij laserscanning tast een scanner met behulp van een laser de ruimte af. De miljoenen meetpunten die daarmee in drie dimensies worden vastgelegd, vormen tezamen een puntenwolk. Vanaf een aantal scanposities maakt de scanner een dergelijke wolk. Door de vaste punten van elke wolk, de zogenaamde ‘tags’, met elkaar te verbinden, ontstaat een complete puntenwolk van de ruimte.
Dwarsdoorsnede puntenwolk
In de puntenwolk is op elke gewenste locatie een dwarsprofiel, langsdoorsnede, bovenaanzicht of plattegrond te maken. Daarnaast kan op iedere scanpositie een 360 graden foto worden gegenereerd. Met de bijgeleverde software is het mogelijk om in deze foto rond te kijken, notities toe te voegen, te meten, naar andere scanposities te bewegen en informatie te delen met anderen. Hierdoor is alle informatie altijd binnen handbereik en de kans op misverstanden minimaal.
Bouw Informatie Model
Na het scannen van de ruimte wordt alle informatie verwerkt tot een Bouwwerk Informatie Model (BIM). In dit geval vormde het BIM de basis voor het modelleren en fabriceren van de winkelinrichting. Doordat iedereen gebruik maakt van dezelfde informatie, is het mogelijk om zeer nauwkeurig te werken. Dit komt uiteraard ten goede aan de kwaliteit en doorlooptijd.
NEN 2580 certificaat
Als de meting geheel voltooid is, stellen we van de ingemeten ruimte een NEN 2580 certificaat op. Dit certificaat geeft objectieve duidelijkheid over de afmetingen van een ruimte en de garantie dat de meting volgens de juiste standaarden is verricht.
Heel verrassend en waardevol
‘Ondanks de hectische fase van het project waarin de samenwerking met Richtlijn Geodesie plaatsvond, hebben zij zich vol voor ons ingezet en ervoor gezorgd dat alles op tijd is opgeleverd. Bovendien hebben zij het aangedurfd om ons te adviseren over een nieuw model waarmee een 3D tekening kan worden gemaakt, wat een aanzienlijke kwaliteitsslag betekende. Daarmee hebben ze niet alleen ons heel goed meegenomen in de werking van het model, maar dit ook nog eens uitgelegd aan de gebruiker. Dat vonden wij heel verrassend en waardevol.’